Kell egy ütemterv

A főállású álláskeresés kezdő dátumát tegyük február 12-re, akkor voltam a coach-omnál. (Ez a hivatalos „titulusa”, sőt, ha egészen pontos akarok lenni, akkor „life coach” – de igazából ő az egyik asszony-segítőm.) Kb. kéthavonta találkozunk. Most azért kértem a beszélgetést, mert szerettem volna tisztába tenni, mi fér bele ebbe az álláskeresésre szánt 3 hónapba (ami már csak 2,5…). Mert persze a fő fókusz az álláskeresésen kell(ene) legyen, de nagy a kísértés, hogy akkor már a rég dédelgetett álmaimat is most valósítsam meg, a lakásfelújítás befejezéséről nem is beszélve…

Amit a coach-nál tanultam:

Tudom, hogy az úgy van, hogy idővel kialakulnak a dolgok, tudom, hogy én így működöm. Hogy még nem tudok mindent, és ezért megtervezni sem tudok mindent. És ezt a szabadságomat megvédem. A másik oldalról viszont ebben el lehet azért úszni, a 2,5 hónap egy időben nem tágítható keret, ezért – a dolgok „kiforrásának” megengedését meghagyva – mégiscsak kellene egy ütemterv. (Amit a projekt lezárásának már elkészített ütemterve mellé lehet tenni.) A tevékenységek adottak:

  • 0. lépésként el kell készülnie egy „ütős” önéletrajznak, németül is, a bemutatkozásom német változatának, a LinkedIn-en és annak német változatán a profilok feltöltésének. (A bemutatkozás és egy nem ütős magyar önéletrajz megvan, a bemutatkozás német fordítása kész, és az önéletrajz német fordítását is elkezdtem.) Ehhez a lépéshez hozzávehetem még az álláskeresős facebook-csoportokban jelenlevést – ezt is megtettem már korábban.
  • Az álláskeresés egyik stratégiája a kapcsolathálóm mozgatása: a bemutatkozás elküldése és beszélgetések kezdeményezése. (Ezeket már korábban elkezdtem, folytatni kell.)
  • Az álláskeresés másik stratégiája cégek megkeresése – alapvetően azon cégek megkeresése, akiket az ismerősök ajánlottak. (Voltak már ajánlások, de vártam, hogy a kapcsolat lépjen – kezembe kell vennem az ügyet.)
  • Az álláskeresés harmadik stratégiája konkrét álláshirdetések megpályázása. (Ebben sehogyan sem állok, legfeljebb úgy, hogy nagyjából ismerem a figyelendő portálokat és tagja vagyok olyan facebook-csoportoknak, ahol szintén érkezhetnek ajánlatok.)
  • Új szempontként jött be, hogy mivel ezen 2,5 hónap alatt mindenképp kell állást találnom, az álomállás mellett vészhelyzet-állást is keresnem kell.
  • Az angoltudásom fejlesztését elfelejtettem említeni, de utólag ezt is a tevékenységek közé soroltam.

Kérdés volt még, hogy mi legyen akkor az álmaimmal és a lakásfelújítással. Itt végül az lett a szempont, hogy mi az, ami energiát ad, illetve mi az, ami régóta húzódik, lezárás-közeli állapotban van, és hozzásegít a mérföldkő-érzéshez – vagy más miatt fontos.

  • A blog elindítása egyértelműen ebbe a kategóriába esett,
  • „a” mesém felmondása
  • és a kisfiamnak szóló mese megszületése is.
  • A lakásfelújításból a rengeteg doboz kipakolását elengedtem, az iroda (dolgozó szoba) rendberakása mint kisebb, átlátható és legfontosabb feladat maradt meg. Kevésbé fontosnak ott van még a lakásfelújítás mestermunkáiból megmaradt erkélyfelújítás és a maradék asztalosmunkák intézése. (A dobozokat meg pakoljuk, amikor ráérünk – vagy ha valamit keresni kell…)

Úgyhogy hazaérve készült egy Gantt-diagram, ami a projektlezárós munkák mellett az álláskereséshez kapcsolódó feladatokat (és azok ütemezését) is tartalmazza.