Vállalkozóvá válást elősegítő támogatás

Miután keddi konzultációnkon a munkaerő-piaci tanácsadó arról tájékoztatott, hogy újra lehet pályázni a vállalkozóvá válást elősegítő támogatásra, és külön kért, hogy ezt ne automatikus lépésnek tekintsem, hanem gondoljam át, nem halogathattam tovább az átgondolást. Amikor a lehetőség felmerült, utánanéztem, elolvastam a tájékoztatót, tanulmányoztam a kérelmet, kialakult egy véleményem (miszerint ezt meg kell pályázni), majd anyukám új számításokat hozott, amivel felborított mindent, feltett új kérdéseket, amelyeket a könyvelő megválaszolt – majd kiderült, hogy a pályázatokat felfüggesztették (a forrást befagyasztották), így a téma lekerült a napirendről. Most pedig visszakerült, úgyhogy megtárgyalom magammal.

A vállalkozóvá válást elősegítő támogatás álláskeresőknek nyújtható. Az álláskereső státusz – mint tudjuk – független az álláskereső támogatástól, az álláskeresők nyilvántartásában szereplést jelenti, amely abban az esetben állhat fenn, ha az embernek nincs munkája (beleértve azt is, hogy nem főállású vállalkozó), legfeljebb egyszerűsített foglalkoztatással foglalkoztathatják (és gondolom a szerzői jogdíjas tevékenységek sem kizáró okok). 6 havi munkabérrel támogatják a főállású vállalkozóvá válást, vagyis amint megvan a vállalkozás, elindul a támogatás. (A tanácsadótól tudom, hogy a vállalkozást csak a szerződéskötés után szabad létrehozni – különben nem minősül kezdő vállalkozónak a pályázó.)  A pályázathoz mindössze egy kérelmet kell benyújtani, amelyen különböző dolgokról nyilatkozik a pályázó, és egy nem túl bonyolult üzleti tervet kell csatolni. A támogatás bértámogatás, a minimálbér alapján. Ennyire emlékeztem – most megnéztem újból.

A jogszabály, amire a tájékoztató hivatkozik, a legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló kormányrendelet. Kellemetlen, de a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján (ez az álláskeresők számára „a” hivatalos honlap: nfsz.munka.hu) lévő tájékoztató az előző évi rendeletre hivatkozik – 2020-ban nőtt a minimálbér. Az aktuálisan érvényes rendeletben az szerepel, hogy „a legalább középfokú iskolai végzettséget (…) igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén 2020. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 210 600 forint”. A bérkalkulátorral megnézve, hogy ez nettóban mennyi bért jelent (családi adókedvezmény igénybevétele nélkül): 140.049 Ft jön ki. Ennyit kapnék, ha valahol minimálbérért foglalkoztatnának. Mivel azonban magamat foglalkoztatom, ebből le kell vonnom a munkáltató által a munkabérből levonandón kívül fizetendő járulékokat, ami 19%, vagyis 40.014 Ft. De ez így még mindig 100.035 Ft, szóval nem értem, mire vonatkoztak anyukám számításai.

A tájékoztatóban az szerepel: a „kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő, vissza nem térítendő támogatás” – kérdés, hogy ez jelentheti-e azt, hogy kevesebbet adnak, de nekem akkor is ki kell fizetnem magamnak a diplomás minimálbért. De ha KATÁ-s vállalkozó vagyok és odaadják ezt a 210.600 Ft-ot, akkor nem is 100, hanem 160.000 Ft marad, és még ha ehhez a könyvelői díjat is hozzászámolom, akkor sem értem, hogy ha ez így van, miért nem rögtön ezt igényeltem meg az álláskeresési támogatás helyett. Szóval itt valami gyanúsan nem stimmel.

Igazából ez a támogatás úgy tűnik, csak annyiról szól, hogy ha beadsz egy üzleti tervet és azt jóváhagyják, akkor 6 hónapig fizetést adnak neked. Nem kell semmiről beszámolnod, nem kell tudnod semmit felmutatnod. Kiváltod az egyéni vállalkozást (ennek emlékeim szerint nincs költsége), aztán ugye ideálisan egyéni vállalkozó maradsz már a saját lábadon megállva, ha pedig nem, akkor amikor lejár a 6 hónap, vagy amikor munkát kapsz, megszünteted. (Ezt kérdeztem meg a könyvelőtől: KATÁ-sként simán megszüntetheted az egyéni vállalkozást – mivel minden hónapban befizetted a KATÁ-t, utólag sem keletkezik semmi pluszköltséged.)

Na, a tájékoztatót még egyszer elolvasva megvan az első csapda: „legfeljebb 6 hónap időtartamra”. A tanácsadóval is mindig 6 hónapról beszéltünk, de ezek szerint elvileg az is lehet, hogy csak 1 hónapra adják.

A kérelmet újraolvasva megvan a második csapda is: nem kötelező, hogy a teljes összeget megadják, nekem kell nyilatkoznom, hogy csökkentett összeggel is elfogadom-e a támogatást (és ha nem, akkor automatikusan kizárom magam a támogatásból…) Szóval ad abszurdum az is lehet, hogy csak havi 50.000 Ft-ot ítélnek meg, ami elmegy a KATÁ-ra, és akkor semmi értelme nem volt az egésznek, csak felesleges energiát tettem az üzleti terv megírásába és a pályázatba.

Az is szerepel a kérelemben, hogy „Vállalom, hogy a támogatás elnyerése esetén a támogató által előírt biztosítékot a hatósági szerződés aláírásakor átadom. (Biztosítékként a vállalkozó valamennyi – jogszabály alapján beszedési megbízással terhelhető – fizetési számlájára, számlavezető pénzintézet(ek) által záradékolt, beszedési megbízás benyújtására vonatkozó Felhatalmazó nyilatkozat fogadható el.)” Gőzöm nincs, ez milyen számlákat jelenthet. Gondolom egyéni vállalkozóként vagy van külön számlám, vagy a magánszámlám van, és lehet, mind a kettőt megterhelhetik – akkor még mindig megtehetem, hogy nyitok gyorsan egy másik banknál egy számlát, a családi közös számlánkat meg a férjem nevére iratom. (Ezt azért a bankban meg kell kérdezni, mert a számla az én nevemen van, a férjem csak társkártya-tulajdonos.)

Jó. Akkor most miről kell döntenem? Az a stratégia, hogy állást keresek, és ha találok egy olyan állást, ami hozzásegít a céljaimhoz, akkor elmegyek állásba dolgozni. Addig pedig munkákat keresek, aminek úgyis kell valami háttér. Vagy kilépek az álláskereső státuszból, és fizetek 50.000 Ft KATÁ-t úgy, hogy nincs fix megbízásom – ez nem túl logikus. Vagy megpályázom ezt a támogatást, és ha már a főállású KATA kijön belőle, jól jártam. Ennek a biztosíték dolognak kell még utánajárni – mert egyébként ha korrekt módon rögtön bejelentem, ha állásba kerültem, akkor nincs vesztenivalóm. Azt a pluszmunkát kell beletenni, hogy írni kell egy üzleti tervet, azt meg leglogikusabban egy VA (virtuális asszisztens) vállalkozásra lehet: még az is lehet, hogy megéri valakit ezért megfizetni… Szóval: szerintem meg kell pályázni.

Feladatok:

  • fb csoportban érdeklődni, van-e valakinek ebben tapasztalata: nyertes/ elutasított pályázatok, ha nyertes, milyen üzleti terv, milyen időre mennyi pénz,
  • tanácsadónál érdeklődni a kérdésekről,
  • anyuval tisztázni, miért olyan kevés pénzzel számolt,
  • a bankban érdeklődni, át tudom-e adni a számlát a férjemnek,
  • ha ezek megvannak, VA üzleti tervet készíteni,
  • megnézni a VA csoportban / TEÁOR-ban, milyen tevékenységekre kell kiváltani az egyéni vállalkozóit – van-e ezek között engedélyköteles tevékenység,
  • utánajárni, mi kell az egyéni vállalkozóvá váláshoz – és a megszüntetéshez, beleértve a bankszámlát is.

Utólagos hozzáirat

Ha ez pusztán egy információátadó blog lenne, akkor most átírnám az egész bejegyzést. De ez egy napló. Fontos látni azt is, hogy alakulnak (át) a dolgok, napról napra.

A tanácsadóval beszélgetve kiderült, hogy alapvetően értettem félre a támogatást: ez nem arra van, hogy kihúzzam valahogy, amíg lesz állásom, ez a támogatás arra való, hogy segítse a főállású vállalkozóvá válást. A legfeljebb 6 hónap az 6 hónap, kevesebbre nem adják (vagy 6 hónapra adják, vagy nem adják meg), és a csökkentett összeg sem jellemző. Havonta beszámolót kell küldeni (ez elég jelképes), és a támogatás lejárta után ugyan nincs „vállalkozásfenntartási kötelezettség”, de a 6 hónap alatt van – visszafizettethetik a támogatást, ha menet közben kilépek. Ez pedig egy új stratégiát jelent. (A banki inkasszó volt még kérdés: csak a vállalkozói számlára teszik rá – ez az a számla, amit a támogatott a szerződésben megnevez.)

A május elseji pihenőnapom reggelén kaptam meg e-mailben a támogatás hatósági szerződésének sablonját, és első olvasásra úgy tűnt (második és többedik olvasás aznap nem volt), ténylegesen az a helyzet, hogy a hivatalnak joga van visszakövetelni a támogatást, ha a támogatott menet közben feladja a főállású vállalkozói létet.

Aztán elolvastam másnap is, úgy tűnik, hogy mégsem – csak a megszüntetés napjától nem jár a támogatás, de azért ebben nincs bizonyosságom. Ráadásul etikátlan sem szeretnék lenni. A másik „felfedezés”, hogy a tájékoztató ugyan a minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló jogszabályra hivatkozik, de mindenhol csak a minimálbérről van szó, szóval az egy dolog, hogy nekem van diplomám, de ha a támogatás csak a minimálbért adja, akkor 161.000 Ft-ról beszélünk, amiből 50.000 Ft KATÁ-t kell fizetni.

Még utólagosabb hozzáirat

A tanácsadó megerősítette: nincsen automatizmus. Minden változtatásnál bírálnia kell a hivatalnak a méltányosságot, és az, hogy valaki állást talál és ezért feladja a főállású vállalkozást, miközben arra szerződött, hogy fél évig ezt folytatja, nem feltétlenül méltányolható.